ODRŽANA JAVNA RASPRAVA NA TEMU NOVO ŽEPČE

U četvrtak , 19. travnja s početkom u 14, 00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče održana Javna rasprava na Nacrt Regulacijskog plana ,,Novo Žepče" . Javnoj raspravi su nazočili predstavnici javnih i obrazovnih ustanova, Udruženja, predstavnici Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče, građani i mediji.
Općina Žepče i Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje bila je nositelj svih aktivnosti izrade Nacrta Regulacijskog plana za Novo Žepče.

Od raspisivanja natječaja za idejno rješenje do izbora izvođača izrade Regulacijskog plana Novo Žepče, do današnje Javne rasprave, prošlo je  godinu i pol dana.

„Na ovoj Javnoj raspravi željeli smo upoznati naše sugrađane s Nacrtom Regulacijskog plana, što će sve biti od sadržaja, s položajem i kako će se Novo Žepče povezati s postojećom gradskom jezgrom. Smatramo da je ovo ekonomično i racionalno rješenje, vodili smo računa o svim segmentima, od sigurnosti do rekreacije. Ovim Nacrtom mi smo omogućili i predvidjeli mogućnost fazne gradnje, a svakako nas raduje i činjenica da ne treba puno ulagati u infrastrukturu, već je dobrim dijelom sve osigurano. Radit ćemo da osiguramo sve što nedostaje. Radovi na izgradnji nove zgrade OŠ Žepče započinju ovo ljeto a ona će s Katoličkom školskim Centrom, činiti školski kampus u budućnosti“, naglasila je pomoćnica načelnika Službe za graditeljstvo općine Žepče, Brigita Lovrić.

Pored zgrade osnovne škole planirana je stambeno poslovna gradnja.
Površina novog naselja iznosit će 12, 5 od toga parcele iznose 9,2 hektara a javna površina 3,2 hektara.
Novim Regulacijskim planom bit će rasterećen i promet u Ulica Stjepana Radića i omogućen bolji pristup Katoličkom školskom centru Don Bosco.

„ U cilju efikasnog i ekonomičnog rješenja izgradit će se tri prometnice na koje će sve parcele biti povezane, kao i mogućnost priključka na infra strukturu , što parcele čini atraktivnim za investitore. Veza između postojećeg i Novog Žepča bit će pješačka zona i velika zelena površina sa svim potrebnim rekreativnom prostorom i biciklističkom stazom. „Novo Žepče“ nije i neće biti naselje za sebe nego čini cjelinu s postojećim gradom“, istaknuli su rijekom prezentacije ispred poduzeća Ting d.o.o kao nositelja izrade Regulacijskog plana za Novo Žepče.

Nazočni javnoj raspravi su nakon detaljne prezentacije Nacrta imali samo riječi hvale i čestitali su Službi graditeljstva i prostornog uređenja na urbanističkom pristupu rješenja koje prati sve potrebite standarde i sigurnosne parametre.

Građani u narednih deset dana mogu u Službu za graditeljstvo i prostorno uređenje  dostaviti svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi , koje će Služba u suradnji s nositeljem izrade regulacijskog plana, poduzećem Ting d.o.o.Žepče, razmatrati i uvrstiti u budući Plan za  Novo Žepče.

Zaključak provedene Javne rasprave je da buduće Novo Žepče predstavlja jedan od urbano najatraktivnijih i najznačajnijih dijelova Žepča, a njegovo urbano širenje na ovaj lokalitet trebao bi predstavljati poticaj za novi razvojni ciklus Žepča u svakom pogledu.