AMBASADORICA SAD-a I DIREKTOR USAID-a U POSJETI ŽEPČU

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i direktor USAID-a David Barth posjetili su danas Begov Han, Maglaj i Doboj, obišli obnovljenu fabriku Maglaj - Energotehnika i poljoprivrednike korisnike sredstava iz USAID-ove Inicijative za oporavak od poplava. 

Ovo je prva nezvanična posjeta ambasadorice Cormak općini Žepče, točnije Osnovnoj školi Begov Han u Begovom Hanu, čiji domaćin je bio direktor OŠ Adil Gačić, koji je i poželio dobrodošlicu ambasadorici, direktoru USAID-a i ostalim predstavnicima političkog života u Žepču. Ovom prilikom, uručeni su i prikladni darovi gostima, a ambasadorica je otišla kući sa svojim portretom u rukama, koji je djelo nastavnika likovne kulture OŠ Begov Han. 

Direktor Gačić se zahvalio gostima kao i SAD-u koje su pomagale Begov Han i općinu Žepče u proteklim godinama, te je iskoristio priliku da podsjeti prisutne da je most koji vodi u Begov Han, preko rijeke Bosne, upravo i napravljen zahvaljujući finansijskoj potpori SAD -a, kao i da je USAID osigurao finansije prilikom renoviranja škole i sale za tjelesni odgoj. Obzirom da sala nije dovršena i da u njoj nedostaje grijanje, a učenici ipak održavaju sate  tjelesnog odgoja, direktor Gačić je izrazio nadu da će Ambasada SAD-a i USAID imati sluha i za ovo te pomoći dovršavanje dvorane.

Kako je i sama rekla, ovo je prva posjeta izvan Sarajeva u koju je krenula ambasadorica Cormak, kao ujedno i prva posjeta nekoj od škola na području BiH. Zahvalila se učenicima i ostalim domaćinima na toploj dobrodošlici, obišla prostorije škole i izrazila nadu za nastavak dobre saradnje.

Ambasadoricu Cormack i direktora USAID-a, dočekali su i predstavnici općine Žepče, načelnik Općine Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, kao i član OV-a Ćazim Huskić. Načelnik Zovko se nada da bi ova posjeta mogla otvoriti nove puteve ka još boljoj saradnji između Općine Žepče i Američke ambasade.