PODRUČJE OPĆINA TEŠANJ, TESLIĆ I ŽEPČE (BEAR) MEĐU TOP 10 NAJBOLJIH EUROPSKIH INVESTICIJSKIH LOKACIJA

Prema ocjenama specijaliziranog časopisa za izravna strana ulaganja, FDI Magazine (Financial Times Group) područje BEAR-a koje čine općine Teslić, Tešanj i Žepče, svrstano je u ‘Top 10 južnoeuropskih regija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti u sklopu natječaja Europski gradovi i regije budućnosti za 2014./15. godinu.

 Rezultati natječaja objavljeni su u dvomjesečnom broju veljača-ožujak 2014. godine fDi magazine koji ima preko 15.000 pretplatnika diljem svijeta koji su korporativni i prekogranični investicijski profesionalci i eksperti.

Područje BEAR-a nalazi se na 10 mjestu konačne ljestvice. BEAR označava Business Excellence Area - Područje poslovne izvrsnosti i predstavlja razvojnu inicijativu općina Teslić, Tešanj i Žepče koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu suradnju - GIZ.

RAŽ Žepče, TRA Tešanj i Odjel za razvoj općine Teslić, zadužene za koordinaciju i razvoj regije BEAR, su u prijavi za Žepče, Tešanj i Teslić, predstavili mjere koje se provode za poticanje stranih ulaganja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim investitorima, a koje su i ovog puta bile prepoznatljive prema kriterijima ocjenjivanja najboljih europskih gradova i regija, što je potvrdilo i rangiranje regije BEAR na visokom desetom mjestu.

Zajedničkim snagama, predstavnici BEAR područja, općina Tešanj, Teslić i Žepče prijavili su se na ovaj natječaj, predstavili investicijske prednosti svog područja, i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: Top 10 Europskih regija općenito – prema troškovnoj učinkovitosti investicije i Top 10 Malih europskih regija – prema troškovnoj učinkovitosti investicije.

Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka skupina donijela odluku o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na top listi europskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati.

Za ovu prestižnu nagradu „FDI europski gradovi i regije budućnost 2014/15'“, prijavilo se 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti.