Inzko posjetio Žepče

Danas je u posjeti područjima stradalim od poplava u općini Žepče boravio Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko koji je u pratnji Općinskog načelnika Mate Zovke, Predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića, te Nurđehana Šahinovića,  Damira Jukića, Ćazima Huskića i predstavnika mjesnih zajednica posjetio Željezno Polje, Begov Han i  Papratnicu.

Tom prigodom je Visoki predstavnik u pratnji delegacije posjetio i Prihvatni centar "Misbah" Begov Han u kojem je trenutno smješteno 75 osoba s područja Topčić Polja i Željeznog Polja. Delegacija je također posjetila i mjesto na kojem je prokopan novi alternativni put za Željezno Polje i već prema najavama, sutra će se istim moći i prometovati.

 

Nakon obilaska i kraćeg razgovora sa stradalima Inzko je dao izjavu za Radio Žepče.
„Potresen sam tragedijom koja je pogodila žrtve poplava. Neki od njih su nakon rata bili u izjeglištvu i sada ih je ponovno zadesila ista sudbina. Najbitnije je da budemo ljudi i pomažemo drugima u nevolji. Važno je da oni imaju osjećaj da nisu zaboravljeni i sami. Također mi je drago da humanitarna pomoć stiže sa svih strana. Što se tiče međunarodne zajednice svi činimo najviše što možemo. Razgovarao sam i sa Austrijancima koji su također obećali dodatna sredstva“, kazao je Inzko.

 

Nakon velikih poplava i klizišta brojni su mještani ugroženih područja morali napustiti svoje domove. Tako je u Prihvatnom centru u Begov Hanu smješteno 75 osoba, a na cijeloj teritoriji općine Žepče još 1.700 izbjeglih.

 

„Trenutno stanje je stabilno. Imamo Prihvatni centar i u Žepču, surađujemo sa Crvenim križem Žepče, kao i Kantonalnim stožerom civilne zaštite. Također, usjeli smo ući u sva sela koja su ugrožena. Osposobljen je i put za Željezno Polje tako da bi se već sutra moglo otići u obilazak ove mjesne zajednice. Sinoć smo ušli i u Gornju Papratnicu, a prije toga i u ostala sela. Bitno je da pomoći bilo koje vrste idu na lokalni nivo, jer općine su uvezane, a mi ćemo surađivati sa višim razinama vlasti“, istaknuo je za Radio Žepče Općinski načelnik Mato Zovko, te se zahvalio Visokom predstavniku na posjeti.

 

Inzko je nakon obilaska terena boravio i u Uredu Općinskog načelnika gdje se zadržao u kraćem prijateljskom razgovoru, te je još jednom iskazao žaljenje i suosjećanje sa stradalima.

 

Nakon posjete Visokog predstavnika, našu općinu su posjetili veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid M. Al-Takafi, veleposlanik Države Kuvajt dr. Nasser Reden Al Motairi, veleposlanik Libije Arebi S. Halloudi i veleposlanik Palestine Khaled Alatrash.

 

Goste je sa trenutnom situacijom na području općine Žepče nakon katastrofalnih poplava upoznao Općinski načelnik Mato Zovko. Govorio je i o poslovima koje je Općina do sada uradila, kao i o potrebama nakon prirodnih nesreća. Veleposlanici su izrazili suosjećanje sa stradalima, te obećali da će sve informacije koje su dobili u Žepču prenijeti svojim vladama i pomoći stradalim područjima. 

Tekst i foto: Radio Žepče