Održan „Dan poslovne dijaspore“

Dan poslovne dijaspore" u Žepču održan je 7. studenoga 2019.godine u organizaciji Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče. Osnovni ciljevi konferencije su ohrabriti poslovnu dijasporu, investitore, poduzeća i lokalne zajednice da zajedno rade na lokalnom razvoju.  Događaj je održan u sklopu projekta "Dijaspora za razvoj (D4D)", koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP-om BiH i IOM-om BiH.

Suradnici na projektu, predstavnik švicarske vlade - šef međunarodne pomoći Veleposlanstva Švicarske gospodin Patrick Egli, suradnica u Vladi Švicarske Azra Šarenkapa, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov, pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač i menadžerica D4D projekta Merima Avdagić su svoj radni posjet Žepču započeli posjetom uredu općinskog načelnika gdje su ih primili općinski načelnik Mato Zovko i pomoćnik općinskog načelnika Namik Maličbegović.

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče kazao je kako je Općina Žepče primjer lokalne zajednice koja vodi računa o svojoj dijaspori. "Problem odlaska je stvarno veliki i nadamo se da će se znatan broj građana početi vraćati. Projektom koji realiziramo "Dijaspora za razvoj" nastojimo  povećati kapacitete i osigurati infrastrukturu kako bi se dijaspora odlučila svoj novac uložiti u  ovo područje", poručio je načelnik, dodajući da time jačamo svoj kraj, stvaramo dodatna  mjesta za zaposlenje i smanjujemo trend odlaska.  Kazao je da kroz sve planove Općina nastoji pružiti pomoć i podršku budućim investitorima kako bi im se olakšao proces registracije i kako bi ih se potaknulo na investiranje.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče poručila je da je ovo već drugi projekt koji se realizira s fokusom na dijasporu. "Svrha današnjeg događaja je dijaspori poslati poruku da želimo s njima raditi, da se želimo mijenjati i da želimo usvajati nova znanja i vještine koje oni nama žele dati". Kazala je da događaju prisustvuju predstavnici dijaspore koji ranije nisu bili, što znači da se priča o dijaspori i želji Općine Žepče proširuje i da se u narednom periodu može očekivati još veći odziv. "Vrlo je bitna i povratna informacija koju ćemo od njih dobiti, u kom pravcu dalje da djelujemo. Ono što oni očekuju je rad s mladima i povezivanje s dijasporom. U tom procesu je vrlo bitan mentoring kompanija, s fokusom na start-upove u prvoj fazi", poručila je Janko, dodajući da su izvozne kompanije pozvane da se uključe u sljedeći projekt.  "Dijasporu moramo drugačije gledati i moramo se mijenjati".

Patrick Egli, zamjenik direktora za međunarodnu pomoć u Švicarskoj ambasadi naglasio je da je svrha konferencija da se poslovni sektor poveže s dijasporom.  "Već dugo vremena pružamo podršku Bosni i Hercegovini kako bi dali doprinos zapošljavanju i gospodarskom rastu. Kroz rad s dijasporom uvjerili smo se da postoje ogromni potencijali ukoliko bi se ona još više angažirala u tom razvoju. Trenutno realiziramo projekt Dijaspora za razvoj (D4D) kroz koji su stvoreni uvjeti za zapošljavanje oko 400 ljudi", kazao je Egli. Također, kroz transfer znanja u okviru projekta korist će imati oko 30 kompanija, pod uvjetom da dijaspora pruži svoje znanje, stručnost i sredstva. Kako bi se to omogućilo, Općina mora pružiti pozitivno ozračje za ulaganje, kako bi se rezultati mogu u cijelosti iskoristiti. Napominje da je u ovom projektu uključeno oko 20 općina koje su prepoznate kao posebno pogodne za ulaganje.

 

Kemo Sarač, pomoćnik ministrice za iseljeništvo, istaknuo je da kroz projekt "Dijaspora za razvoj" Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pokušava izgraditi institucionalne kapacitete za suradnju s iseljeništvom, te da kroz ostale programe podrške investitorima iz dijaspore dođu do ostvarivih rezultata investiranja u Bosnu u Hercegovinu. "Cjelokupan projekt je podizanje svijesti o važnosti i značaju dijaspore za našu zemlju. Ona je konstruktivan element bh. društva i kroz kapital koji dijaspora posjeduje može se doprinijeti značajnom razvoju BiH", ističe, dodajući da su to građani koje ne smijemo posmatrati samo kao stanovnike tijekom ljetnih mjeseci. Napominje da projekt podiže svijest o njenom značaju i pruža dijaspori do znanja da BiH nije zaboravila na nju.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a zahvalio se na suradnji Općini Žepče sa kojom već dugi niz godina imaju dobru suradnju. Govoreći o projektu “Dijaspora za razvoj” i generalno dijaspori, poručio je da je vrlo bitno da ona bude uključena u razvojne procese u zemlji. Kao dobar primjer toga je upravo Općina Žepče u kojoj je dijaspora uključena u razvojne aktivnosti i integrirana je u planove i programe razvoja."Kroz ovaj projekt nastojimo otvoriti 50 novih kompanija koje će uposliti oko 400 novih ljudi, dok će oko 300 ljudi steći znanje o dobrim poslovnim rezultatima". Kao pozitivan primjer naveo je kompaniju Marić projekt d.o.o. Žepče koji će kroz ovaj projekt zaposliti 10 novih ljudi. "Ona je sama uložila oko 400.000 KM sa minimalnom podrškom UNDP-a, te se nadamo da ćemo ovaj uspjeh ponoviti i sa drugim kompanijama u ovoj općini". 

Manifestacija "Dan poslovne dijaspore Žepče 2019" je drugi po redu događaj koji se organizira s ciljem uspostavljanja bolje i dugoročnije veze s dijasporom te omogućavanja razmjene znanja i iskustva u svim oblastima života, a posebice u oblasti ekonomskog razvoja. Namjera je da u budućnosti ovaj događaj preraste u poslovno-investicijsku konferenciju koja bi se održavala na godišnjem nivou.

Nakon obraćanja domaćina i gostiju uslijedio je posjet kompaniji "Marić projekti" d.o.o. koja je osnovana kapitalom iz dijaspore i podržana kroz projekt "Dijaspora za razvoj" kroz financiranje obuke za montera ALU i PVC stolarije za deset nezaposlenih osoba.

U svrhu decentralizirane suradnje, ovom prilikom je potpisan  Memorandum o suradnji u oblasti iseljeništva između općine Žepče i općina Stari Jankovci i Tovarnik  iz Republike Hrvatske gdje je doselio najveći broj Žepčaka tijekom i nakon drugog svjetskog rata. Cilj potpisivanja Memoranduma je uspostava suradnje između tri strane potpisnice, kojom su predviđena zajednička djelovanja u oblasti iseljeništva i unapređenja sveukupne suradnje s iseljeništvom općine Žepče. Memorandum su potpisali općinski načelnik Mato Zovko u ime općine Žepče, općinska načelnica Ruža Veselčič Sijaković za Općinu Tovarnik  i u ime  načelnika općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića, pročelnica Dubravka Vrselja.

U završnom dijelu održana je panel diskusija na temu "Uloga dijaspore u lokalnom ekonomskom razvoju" koju je predvodio moderator Davor Šupuković, novinar Radiopostaje Žepče. Sudionici panela su bili domaći i strani poduzetnici koji su definirali smjernice u kom pravcu djelovati dalje kada je riječ o ovom projektu.

Ono što je sumirano kao glavne poruke konferencije su:

1.Dan poslovne dijaspore Žepče je idealna prilika da se podijele iskustva, uspostavi suradnja i kreiraju zajednički stavovi po pitanju uključivanja privatnog sektora u kreiranje politika i diskusiju oko trendova u ekonomskom razvoju Žepča i  BiH.

2.Sve institucije na lokalnoj razini mogu učiniti više na izgradnji povjerenja i poboljšanju suradnje s dijasporom i omogućiti konkretne prilike za njen angažman.

3.Svima koji žele investirati, podijeliti znanje, osobna  i profesionalna iskustva, svoje mreže i kontakte, treba to i omogućiti na što efikasniji i efektivniji način.

4.Uključivanjem segmenta dijaspore u Strategiju  razvoja općine Žepče omogućeno je uređenje međusobnih odnosa s partnerima u zemlji porijekla zasnovanih na povjerenju, poštivanju, reciprocitetu i zastupanju interesa Žepačke dijaspore.