Predstavnici Općine Žepče na izložbi „Lijepo načinjeno, rijetko viđeno“

Općinski načelnik Mato Zovko je 21. listopada 2019. godine, zajedno sa svojim suradnicama posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti Zagreb, povodom izložbe „Lijepo načinjeno, rijetko viđeno“ žepčaka Franje Marića.

Izbor knjiga iz knjižnice bibliofila Franje Marića sadrži knjige iz razdoblja od 1842. do 1918. godine, od kojih su brojne unikatne. Kolekcija Franje Marića je bogata s preko 8.500 primjeraka različitih romana, pripovijesti, mjestopisa, jezičnih knjiga i drugo.

Kolekcionarska izložba „Lijepo načinjeno, rijetko viđeno“ će biti upriličena i u Sarajevu, te u mjesecu listopadu naredne godine u općini Žepče.

Bibliofil Franjo Marić, rodom iz Brezova Polja kod Žepča srednju školu je završio na našim prostorima, a Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Danas je profesor u Centru za odgoj i obrazovanje djece u zagrebačkoj Dubravi. Više od 20 godina bavi se prikupljanjem i objavljivanjem statističko-povijesnih starih i novih dokumenata. Osobito se specijalizirao za hrvatska izdanja iz devetnaestoga i dvadesetog stoljeća, te ona koja su tematski vezana za njegovu rodnu Bosnu.

Najvažnije djelo koje je Franjo Marić poklonio svome rodnom kraju je Kronologija žepačkoga kraja.