Specijalni savjetnik generalnog tajnika UN-a u službenoj posjeti Općini Žepče

Danas, 9.10. 2019. godine općinski načelnik Mato Zovko i predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović su u najavljeni službeni posjet primili delegacije OSCE-a, UN-a, MMF-a, UNDP-a i EU koje su predvodili specijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu Adama Dieng , šefica Misije OSCE-a u BiH- ambasadorica Kathleen Kavalec i šefica Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobričik.

Adama Dieng boraveći u višednevnoj posjeti BiH, nakon sastanaka sa predstavnicima vlasti na federalnoj i županijskoj razini odlučio je posjetiti i lokalne zajednice koje su živi primjer izgrađenog suživota sva tri konstitutivna naroda u BiH. Na prijedlog Misije OSCE-a,  Općina Žepče je izabrana kao lokalna zajednica koja predstavlja najuspješniji  primjer međuetničke i međuvjerske suradnje, te kao jedina općina u Bosni i Hercegovini koja ima zajedničko spomen obilježje za sve Civilne žrtve rata.

Službena posjeta je  započela u popodnevnim satima u uredu općinskog načelnika gdje se razgovaralo o trenutnom stanju u našoj općini uz brojne primjere iz svakodnevnog života Općine Žepče koji potvrđuju više nego uspješno funkcioniranje, od administracije, prosvjete do kulturnih događaja i samog suživota sva tri naroda.  

Specijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu Adama Dieng je poručio kako je Žepče općina prepoznata kao simbol zajedničkog života u kojoj postoje samo građani Općine Žepče. Dok se Bosna i Hercegovina i četvrt stoljeća nakon rata suočava s posljedicama rata i mržnje, Žepče svojim pozitivnim rezultatima daje primjer drugima kako zajedničkim radom, trudom i vodstvom  Hrvati, Bošnjaci i Srbi grade sadašnjost i budućnost. Porukom kako mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo je još jednom pružio snažnu potporu rukovodstvu Općine Žepče, kao ljudima koji su predani u borbi protiv mržnje i govora mržnje, te ustrajni u unaprjeđenju obrazovanja i zajedničkog života.

 Nakon posjete općini Žepče uslijedio je i sastanak s Udrugom civilnih žrtava rata općine Žepče, koja okuplja Bošnjake i Hrvate na čelu s Nikom Širićem.  Nakon kratkog razgovora predstavnici delegacija i predstavnici Općine Žepče su položili cvijeće na spomen obilježju.

Specijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu Adama Dieng i šefica misije OSCE-a u BiH- ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobričik kao i ostali članovi delegacija su  zajedno s načelnikom Zovkom i predsjedavajućim Jusufovićem svoj posjet Žepču završili obilaskom Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić gdje je u ime ove posjete održan prigodan koncert učenika Glazbene škole.


  • Posljednje