U Žepču održan Stručni skup na temu:„Klasteri - pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije

Kao sastavni dio manifestacije „4. Dani maline i meda 2019.“, 12.07.2019. godine, u sali OV Žepče, u organizaciji RAŽ, održan je stručni skup na temu „Klasteri - pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije.“

Dobrodošlicu gostima poželio je općinski načelnik Mato Zovko, koji je na početku izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom programa prekogranične suradnje između općine Žepče i Stari Jankovci RH, na temu „Transnacionalno poslovno okruženje kroz stvaranje centara kompetencija“.

„Mi u Žepču uvijek učimo i to ćemo i dalje raditi, stoga u goste pozivamo one koji duže rade uspješno neki posao, tko ima bolju povijest i veću tradiciju, a Agroklaster je trenutno u poljoprivredi najkompetentniji da nas tome poduči. Sama engleska riječ klaster znači mreža, svežanj, a na brojnim primjerima do sad smo se uvjerili da je puno lakše funkcionirati kada se nešto umreži, a posebno kada se skoncentrirate na određenu oblast“, kazao je načelnik Zovko.

Direktorica RAŽ Branka Janko zahvalila se prijateljima, odnosno partnerima koji su došli u Žepče da pruže podršku i govore o temi koja nas u Bosni i Hercegovini, a posebno na ovom području, naročito zanima. Direktorica Janko je govorila o temi ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, koja je nažalost zanemarena, jer je naša zemlja skoro 92% ruralnog područja., te o poticajima koji se znatno razlikuju od onih u EU. „Mislim da je klaster način i instrument koji može osnažiti i uvezati male proizvođače i pomoći im da oni budu konkuretni na tržištu“, kazala je Janko.

Stručna predavanja održali su direktor Agroklastera d.o.o Vinkovci Zdenko Podolar i zamjenik direktora Željko Cirba koji imaju višegodišnje iskustvo u organiziranju malih poljoprivrednih proizvođača i povezivanju s kupcima na tržištima, Anita Jakovljević voditeljica projekta competenceNET i pročelnica općine Stari Jankovci Dubravka Vrselja, te Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Programom stručnog skupa u Žepču obuhvaćena su i predavanja na temu „Ruralne politike u BiH izazov za donositelje odluka na lokalnoj razini“ koju je održala Branka Janko, direktorica RAŽ-a.

Centar kompetencija d.o.o., hrana i bioekonomija u općini Stari Jankovci -uloga i značaj je jedna od tema koju je prezentirala Anita Jakovljević, voditeljica projekta competenceNET i pročelnica općine Stari Jankovci Dubravka Vrselja.

Stručno predavanje na temu „Klasteri-pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko- srijemske županije održali se predavači : Zdenko Podolar, direktor , Željko Cirba, zamjenik direktora i Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.


  • Posljednje