U ŽEPČU ODRŽANA VEČER ZA LJUBITELJE PISANOG ŠTIVA

12.06.2019.godine u Gradskoj kavani Doma kulture je upriličena  večer za ljubitelje pisanog štiva pod nazivom „Književnost protkana duhovnošću“. U organizaciji JU „Opća biblioteka Žepče“ za naše sugrađane je organizirana prezentacija sadržaja koji uz književnost daju mnogo širu sliku života na našim prostorima.

Gosti večeri, u svojim predavanjima su bili: profesorica B/H/S jezika i književnosti Berina Mujić-Hodžić, protojerej stavrofor žepačko-zavidovićki o. Zoran Živković i župnik župe Radunice vlč. Ilija Orkić i moderator Igor Kožemjakin, predmolitelj sarajevske sinagoge.

O islamskoj i bošnjačkoj književnosti govorila je prof. Hodžić, s naglaskom na velikane poput Džalaludina Mevlane Rumija i Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, čija je književnost obilježila i naše prostore. Profesorica Hodžić ujedno je, u svom izlaganju razgraničila pojmove književnosti i duhovnosti, koji u konačnici  obično na kraju i idu jedno s drugim.

Protojerej stavrofor zavidovićko-žepački Zoran Živković u svom izlaganju istaknuo je veličinu i važnost štiva kao što je Biblija, pisana Božija riječ, te se dotaknuo i neizostavnih Ćirila i Metoda koji su na prostore starih Slavena donijeli pismenost.

Velečasni Ilija Orkić, govoreći o kršćanskoj književnosti, akcenat je stavio na sadašnje vrijeme i sve veće odsustvo duha i duhovnosti, sve jače predavanje ovozemaljskim tehnološkim izumima koji čovječanstvo sve više udaljavaju od pisane riječi i čitanja.

Direktorica JU „Opća biblioteka“ Žepče Sabina Maličbegović se zahvalila predstavnicima vjerskih zajednica, te ujedno zahvalila Općinskom načelniku, Predsjedavajućem OV i svim prisutnim koji su se odazvali ovom događaju.

Općinski načelnik Mato Zovko, govoreći o ljepoti suživota svih naroda na ovim prostorima, svoj govor je zaključio izrekom - „Knjiga je za dušu ono što je hrana za tijelo“.

Večer je zaokružena izvedbama duhovne muzike Anastasije i Tamare Živković, župnog zbora Uzvišenja Svetog Križa župe Bistrica te Ašira Mehmedovića, Ensara Šišića i Sufjana Hadžića.

Nakon prigodnog programa posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu jevrejske kaligrafije autorice Anne Kožemjakin čije kaligrafije krase mnoge privatne zbirke diljem svijeta.

 


  • Posljednje