ODRŽANA PREZENTACIJA IDEJNIH RJEŠENJA SUSTAVA NAVODNJAVANJA I ODVODNJE ZA PODPROJEKTNO PODRUČJE ŽEPČE

Vezano uz projekat razvoja navodnjavanja u Bosni i Hercegovini, 01. veljače 2019.godine, u Sali OV Žepče, održana je javna rasprava pod nazivom: Prezentacija idejnih rješenja Sustava navodnjavanja i odvodnje u podprojektnom području Žepče.Projekt implementira ured PIU Šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom Ministartsvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a financira Vlada FBiH preko kreditne linije Svjetske banke.

 

Projekt je vrijedan oko 50 milijuna KM, realizira se u tri faze, a uključeno je 10 područja u FBiH: Široki Brijeg, Goražde, Foča, Čapljina, Živinice, Odžak, Bihać, Sanski Most, Kalesija i Žepče. Razvojni cilj je unaprjeđenje učinka sustava navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja potpore poljoprivrednim proizvođačima. Za općinu Žepče projekt ima povijesni značaj jer će obuhvatiti najplodnije zemljište u dolini rijeke Bosne tzv. Žepačka polja- Žepačko, Orahovičko, Bistričko i Lupoglavsko polje koja se prostiru u četiri mjesne zajednice.

 

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine na čelu sa općinskim načelnikom Matom Zovko, predstavnici mjerodavnih ministarstava na čelu sa federalnim ministrom Josipom Martićem, predstavnici strukovnih zadruga i udruženja, te krajnji korisnici-farmeri.

 

Javnoj raspravi su prethodile brojne analize i istraživanja kako bi se na današnjem skupu prezentirali rezultati i varijante idejnih rješenja. Na ovu temu  je govorilo sedam izlagača i to Armin Hađialić, Nino Rimac, prof.dr. Ferid Skopljak, Sabrija Čadro, Zdenko Tadić, Diana Šustić i Jelena Abičić.

 

Raspravu je predvodio Alojz Dunđer, direktor PIU-a. Dunđer je naglasio kako se očekuje da će po završetku projekta u FBiH oko 4500 ha zemljišta biti pod sustavima navodnjavanja i da će na 2300 ha zemljišta biti izgrađeni sustavi odvodnje za veću iskoristivost poljoprivrednog zemljišta, što dosad  nije bilo moguće. Općina Žepče  je dosad ispoštovala odredbe ugovora o izradi dizajna i nadzora u okviru pojekta koji je potpisan lani u srpnju između Općine i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

Općinski načelnik Mato Zovko je naveo kako se od 2016. govori o mogućnosti navodnjavanja određenih dijelova žepačke općine, a konkrentiji razgovori su vođeni u svibnju 2017. god. s predstavnicima Ministarstva i Svjetske banke koji su već tada procijenili kako općina Žepče posjeduje potencijale za provođenje projekta koji će rezultirati poboljšanjem i intenziviranjem poljoprivredne proizvodnje. Ukupna površina za navodnjavanje u općini Žepče je 319 ha.

 

 

.